14.5.2012

Elektroniset sanomalehtipalvelut monipuolistavat lukukokemusta

Uusimassa Kansallisessa Mediatutkimuksessa ilmenee, että painettu sanomalehti on vieläkin suosituin lukemistapa, mutta elektroniset palvelut tuovat uusia ulottuvuuksia lukukokemukseen. LM Tietopalvelut on kehittänyt kirjastoille e-Press palvelun, jonka avulla suomalaiset kirjastoasiakkaat voivat maksutta lukea sanomalehtien elektronisia versioita.

TNS Gallupin tekemässä tutkimuksesta ilmenee, että jopa 96 % suomalaista lukee viikon aikana jotain painettua sanoma- tai aikakauslehteä. Lukutavat muuttuvat hitaasti, mutta elektroniset palvelut toimivat tärkeänä lisänä lukukokemuksessa. Painetun lehden lisäksi noin 60 % lukee lehden aineistoa tietokoneelta, joka kymmenes matkapuhelimelta ja pari prosenttia lukulaitteelta. Tutkimus osoittaa, että elektroniset aineistot toimivat painetun lehden rinnalla ketjuttaen lukukokemusta, sillä käyttäjä lukee sekä lehden painettua että elektronista versiota. Lukukokemus myös monipuolistuu, sillä käyttäjät täydentävät uutisantia eri versioiden käytöllä. Digitaalinen palvelu toimii uutisannin syventäjänä.

e-Press palvelu tuo kirjaston käyttäjille sanomalehtien elektroniset näköisversiot

Kirjastot pystyvät palvelemaan asiakkaidensa kehittyviä lukutottumuksia LM Tietopalveluiden tarjoaman ePress-palvelun avulla. Kotimainen ePress-sanomalehtipalvelu on kehitetty varta vasten vastaamaan kirjastojen ja organisaatioiden e-sanomalehtien kasvavaan kysyntään. Palvelu tarjoaa kirjaston loppukäyttäjille vaivattoman ja maksuttoman pääsyn kotimaisiin elektronisiin sanomalehtiin. Lehdet ilmestyvät palveluun näköisversioina, ja palvelun käyttöön ei tarvita muuta kuin nettiyhteys sekä oma päätelaite. ePress tarjoaa lukijoille pääsyn sekä pienempiin paikallis- ja maakuntaseutulehtiin että valtakunnan suurimpiin lehtiin kuten Helsingin Sanomat ja Maaseudun Tulevaisuus.  

Ajallinen ulottuvuus muuttuu – tiedon jakaminen helpottuu

Tutkimus osoittaa, että ajallinen ulottuvuus laajentuu digitaalisten lehtien lukemisen myötä. Vanhemman tiedon löytäminen ja jakaminen on helpompaa esim. sähköisten arkistojen kautta. LM Tietopalveluiden tarjoaman ePress elektronisen sanomalehtipalvelun yksi hyödyistä on jopa 60 päivän arkisto. Arkiston kautta lukija pääsee lukemaan vanhempia lehtiä ja tutustumaan esimerkiksi aikaisemmin kirjoitettuihin artikkeleihin. ePress-palvelussa tiedon hakeminen myös helpottuu kätevän ja helppokäyttöisen hakukoneen kautta.

Yhteystiedot:

Aleksi Tykkä, asiakkuuspäällikkö/ LM Tietopalvelut Oy

+358 50 560 8019,

Lisätietoa kansallisesta mediatutkimuksesta:

Kansallinen Mediatutkimus KMT vuodelta 2011 julkaistiin 1. maaliskuuta. Kyseinen tutkimus toteutetaan TNS Gallup Oy:n tekemänä sekä lehtikustantajien, Aikakausmedian ja Sanomalehtien Liiton, Kärkimedia Oy:n ja Markkinointiviestinnäin Toimistojen Liiton tilaamana kokonaisuutena. Tutkimuksen kohteena oli mukana 190 lehteä, joista 36 sanomalehteä, 10 sanomalehtiliitettä, 132 aikakauslehteä ja 9 muuta lehteä. Lisätietoja löytyy www.levikintarkastus.fi/mediatutkimus.