case:

Tapiolan kirjasto

Espoon kulttuurikeskuksen yhteydessä sijaitseva Tapiolan kirjasto on keskittänyt julkaisutilauksensa LM Tietopalveluille vuodesta 2008 lähtien. Kirjastoa käyttävät monenlaiset asiakkaat, sillä alueella asuu paljon iäkkäitä ihmisiä ja lapsiperheiden määrä on lisääntynyt viime vuosina. Myös kansainvälisiä ja korkeasti koulutettuja asiakkaita riittää, sillä lähistöllä ovat sekä Teknillinen korkeakoulu että Keilaniemen yrityskeskittymä.

Carola Snell on työskennellyt Tapiolan vilkkaassa kirjastossa kaksitoista vuotta. Palvelualueen tiiminvetäjänä ja lehtivastaavana hän tuntee hyvin kirjaston aineistot ja lehtiosaston. Vaikka kirjastossa painotetaankin perinteistä painettua kirjallisuutta, myös elektroniset aineistot ovat löytäneet oman käyttäjäkuntansa.

”Meillä on painettujen kirjojen ja lehtien lisäksi käytössä myös e-kirjoja ja e-lehtiä. Uskon, että niiden määrä lisääntyy käytettävyyden parantuessa ja hintojen hiljalleen laskiessa. Käytön kannalta on myös tärkeää, että tarjolla on riittävästi sopivia lukulaitteita.”

Tutun yhteistyökumppanin kanssa on helppo asioida

Tapiolan kirjasto siirtyi LM Tietopalveluiden asiakkaaksi vuonna 2008. Käytössä ovat julkaisujen välityspalvelu ja sen myötä tilausten hallintapalvelu LibNet. Lisäksi kirjasto on hankkinut ePress- ja PressDisplay-verkkosanomalehtipalvelut.

”Kun työskentelee useamman vuoden samojen ihmisten kanssa, yhteistyö sujuu hyvin. Kynnys ottaa yhteyttä on matala ja kanssakäyminen on tuttavallista ja helppoa”, Snell kertoo.

LibNetin avulla lehdet pysyvät hallinnassa kaikissa Espoon kirjastoissa

Tilaustenhallintapalvelu LibNetin paras puoli on Snellin mukaan sen helppokäyttöisyys. Lisäksi LibNetin satojen tuhansien painettujen ja elektronisten julkaisujen valikoima on erittäin laaja.

”LibNet on toiminut käytössämme todella hyvin. Hoidamme LibNetin avulla aineistojen tilaamisen ja uusimisen sekä reklamaatiot. Siitä on iso apu myös raportoinnissa sekä kirjastokohtaisten kustannusten hahmottamisessa. Jos meillä on ongelmia jonkin tietyn lehden tai kustantajan kanssa, otamme vain yhteyttä LM Tietopalveluiden asiakaspalveluun LibNetin kautta. LM Tietopalvelut hoitaa tämän jälkeen asian kuntoon.”

Elektroniset sanomalehdet sopivat nopeaan uutisvirtaan

Tapiolan kirjaston valikoimia monipuolistavat sekä kotimainen sanomalehtipalvelu ePress että kansainvälinen, lähes 2000 lehteä kattava PressDisplay. Sanomalehdet ilmestyvät palveluihin heti julkaisemisensa jälkeen, joten lukijoiden ei tarvitse enää odotella edes maailman kaukaisimmista kolkista saapuvia lehtiä. Snell kertoo, että asiakkaita on ilahduttanut myös mahdollisuus tulostaa yksittäisiä artikkeleita tai lähettää niitä edelleen sähköpostitse.

”Olen oikeastaan yllättynyt siitä, että verkkopalveluita käyttävät ennakkoluulottomasti myös iäkkäämmät asiakkaamme. Lehdistä etsitään vanhan kotipaikkakunnan tai kotimaan uutisia, ja niitä on helppo lukea, kun tekstin koon saa säädettyä itselleen sopivaksi. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä löytäessään palveluiden kautta pienempien paikkakuntien tai harvinaisempien maiden uutisia.”

Snellin mukaan e-sanomalehtipalvelut ovat tuoneet kirjastolle suoraa säästöä. Harvemmin luettujen painettujen lehtien tilaukset on voitu lopettaa, kun lehdet löytyvät kirjastosta verkkoversioina ja arkistot ulottuvat muutaman kuukauden päähän. Säästöjen myötä Tapiolan kirjastossa on pystytty kehitettämään asiakkaiden iloksi esimerkiksi aikakauslehtiosastoa.

Tapiolan kirjaston saavuttamat hyödyt:

  • Käytössä olevat LM Tietopalveluiden tarjoamat palvelut: Julkaisujen välityspalvelu, LibNet-tilaustenhallintapalvelu, ePress, PressDisplay 
  • Hyödyt: Julkaisujen helppo hallinnointi, vaivaton pääsy kotimaisiin ja kansainvälisiin sanomalehtiin